Na liście najpopularniejszych dań Kastylii-La Manchy pierwsze miejsce zajmuje «pisto manchego». To smażone na oliwie warzywa — papryka, cukinia, pomidory, czasem dodaje się bakłażany. Według przepisu, przed podaniem pisto powinno postać pół godziny, a na stół podaje się je z różnymi wędlinami i jajkami.
To danie i wiele innych równie, smacznych można spróbować w restauracji El Carmen de Montesión, która posiada jedną gwiazdkę Michelin. Lokal prowadzi najlepszy szef kuchni Kastylii-La Manchy — Ivan Serděno. Swoją podstawową wiedzę zdobył w jednej z najbardziej znanych restauracji w Toledo, El Bohío.
W restauracji obowiązują specjalne oferty, a w dni robocze opracowano specjalne menu w stałej cenie. Za 27,5 euro otrzymasz aperitif, dwie przekąski, dwie drugie dania, wino i deser. Koniecznie spróbuj zupy czosnkowej (sopa de ajo), konserwowanej wieprzowiny (lomo de orza) i ryby escabeche, marynowanej w ostrym sosie.
Średni rachunek — 40 euro od osoby.
Adres: Urbanización Montesión, Calle Montesión, 107, Toledo.
Niedaleko dworca kolejowego znajduje się restauracja As de Espadas, która słynie z tradycyjnej kuchni La Manchy, przyprawionej nutkami nowoczesności. Procesem kieruje szef kuchni Marcos Torres. Dla niego najważniejsze jest zaopatrzenie się w najświeższe produkty.
Restauracja specjalizuje się w ciecierzycy z małymi kalmarami (los garbanzos con chipirones), duszonej kuropatwie (perdiz estofada) i baraniej nodze, przygotowanej w białym winie (caldereta manchega). Desery również, są godne uwagi, wśród nich szczególnie znane są toledańskie marcepany (mazapán de Toledo), które są tu przygotowywane od pięciu wieków.
Nietypową usługą restauracji jest możliwość przyniesienia własnego wina, a dodatkowo zaproponują schłodzenie go całkowicie za darmo.
Średni rachunek — od 35 euro od osoby.
Adres: Paseo de la Rosa, 64, Toledo.
Jeśli dla Ciebie ważna jest nie tylko smaczna kuchnia, ale także wyjątkowa atmosfera, zajrzyj do restauracji Locum, która znajduje się w samym sercu Toledo, niedaleko Katedry, i mieści się w przystosowanym budynku z XVII wieku.
Jako przekąskę warto spróbować tradycyjnego hiszpańskiego chleba z pomidorami, czosnkiem i suszonym mięsem jelenia (pan tomate con cecina de ciervo y ajoblanco). Z ryb proponują jesiotra z kwaśno-słodkimi paprykami (esturión con pimientos agridulces), a na coś bardziej sycącego — cenne mięso iberyjskiej świnii z kiełbasą krwawniczą morcilla, podane z sosem z suszonych śliwek (la presa de cerdo ibérico con pastel de morcilla y orejones). Przyjemna muzyka będzie doskonałym uzupełnieniem wykwintnego menu.
Nie odmów sobie słodkości, tutaj zasługuje ona na szczególną uwagę. W regionie Kastylii-La Manchy tradycyjnym deserem są potrawy, w przygotowaniu których wykorzystuje się, przede wszystkim, migdały. Ciasto-marcepan z kremem serowym i borówkami (pastel de mazapán con helado de queso y arándanos) będzie doskonałym zakończeniem posiłku.
Średni rachunek — 50 euro od osoby.
Adres: Calle Locum, 6, Toledo.